Головна » 2020 » Січень » 20 » Зимові народні святкові звичаї
12:26
Зимові народні святкові звичаї

    Кожного року християнська церква присвячує день – спогадам  про якусь важливу подію в житті Ісуса Хреста, його святих апостолів або з життя святих. До таких великих свят належать різдвяні свята і в ці дні багато уваги приділяється  дотриманню народних звичаїв, пов’язаних із їх святкуванням.

    Щороку у нашій школі проводиться вечір колядок, щедрівок, засівалок, віншувань. Скарб нашого народу, який ще не втрачений та не забутий, звучав із сцени  актової зали школи 17 січня.

     Ой радуйся, земле! Коляда іде! У цих величальних колядках, які виконували наші учні, чітко простежувалися хліборобські, мисливські, весільні та фантастичні мотиви.

    13 січня ми святкуємо Щедрий вечір. Дівчата починають щедрувати. До них приєднується і парубоча громада на чолі з переодягненим парубком – Меланкою. Такі веселі та вітальні щедрівки лунали з вуст наших учнів, які завершувалися побажаннями добра, щастя, злагоди та багатства.

    14 січня – Новий рік за старим стилем, Василя – покровителя хліборобства. Головна людина у цей день – посівальник. Наші хлопці теж завзято засівали  та бажали щастя і добра в Новому році.

    Останнім святом різдвяно-новорічного циклу є Водохреще або Йордан (19 січня). Уранці усі люди йдуть до річки чи колодязя, де священник святить воду, усі п’ють її, очищаючись від гріхів. Сміливці пірнають  у воду, щоб бути міцними та здоровими як наступного року так і весь вік.

    Усіх учнів, які виступали на сцені, за такі щирі та щедрі побажання всього найкращого, обдаровували цукерками.

    На цій святковій ноті і завершилося різдвяно-новорічне празникування у нашій школі.

З Новим роком! Хай щастить у Новому році!

Категорія: Свята | Переглядів: 297 | Додав: nik12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]