Головна » 2019 » Січень » 21 » Про Соборність - старшокласникам
19:08
Про Соборність - старшокласникам

Годину громадянської мужності «Соборна Україна – від ідеї до життя» напередодні річниці проголошення Акта злуки українських земель провели для учнів 10-х і 11-х класів Коропської школи сьогодні, 18 січня.

  Як відомо, протягом багатьох років українці були позбавлені власної державності. Однак сто один рік тому, 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки українських земель в єдину Україну. Таким чином утверджувалось об'єднання двох тодішніх держав – Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу.

  Про важкий шлях до становлення Соборності учням розповів науковий співробітник Коропського регіонального історико-археологічного музею Григорій Касьяненко.

 Діти, яким запропонували відповідати на запитання до теми, приємно порадували знанням персоналій, історичних дат, вагомих подій.

  У продовження зустрічі слово взяла бібліотекар відділу обслуговування Коропської ЦРБ Світлана Матвієнко. Вона наголосила на тому, що соборність, про яку так активно говорять у ці дні – це не щось далеке, а те, що всередині кожного справжнього українця, патріота, який любить свою землю. Вона навела дітям один, здавалося б, незначний, проте показовий приклад щирої  любові до своєї країни. Світлана Станіславівна переповіла невеличкий випадок, що трапився із нею під час поїздки до Франції. Там вона помітила, як в однієї жінки із кишені випав папірець. Чи із недбалості, чи із банальної необережності. Байдуже: інша жінка, яка йшла за тією, що ненароком насмітила, мовчки підняла той папірець і віднесла до урни. Таку ситуацію в нас якось важко уявити... Ну а для француженки в її дії не було нічого дивного. А трохи здивованим українцям вона відповіла, що просто дбає за чистоту своєї країни.  

 Тож проявляти любов до своєї землі можна по різному. Поети це роблять за допомогою віршових рядків.

  Тож Світлана Станіславівна, яка і сама пише поезію, нагадала старшокласникам про патріотичну творчість відомих українських поетів, а ще познайомила із доробками місцевих літераторів – Валентини Михайленко, Василя Кирилюка, Андрія Батурина (Сушениці) – на тему любові до рідного краю.

 

Категорія: Різне | Переглядів: 336 | Додав: nik12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]